Malatya’ya bir iyilik yapın
Malatya Valisi Süleyman Kamçı, Malatya’nın sadece kayısı kenti olmadığının gösterilmesi hem Malatyalıların hem de ekmeğini buradan kazananların, bu kadim kente vefa borcu olduğunu söyledi.
Vali Kamçı, Malatya Büyükşehir Belediyesi, Malatya Valiliği, Başbakanlık Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi ve İnönü Üniversitesi iş birliğiyle bir otelde düzenlenen, “Geçmişten Günümüze Uluslararası Malatya Sempozyumu”nda yaptığı konuşmada, Malatya’nın onlarca medeniyetin kimliğini ve kültürünü harmanlayarak kendine has bir kimliğe sahip olduğunu söyledi. Yaklaşık 12 bin yıl önce bereketli Malatya ovasında tarıma başlandığını, ilk devlet kurularak medeniyet tohumlarının yeşertildiğini söyleyen Kamçı, “Malatya'nın ulusal ve uluslararası alanda daha fazla yer edinebilmesi, sadece kayısı kenti olmadığının gösterilmesi hem Malatyalıların hem de ekmeğini buradan kazananların, bu kadim kente vefa borcudur” dedi.
Malatya zenginlik kaynıyor
Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan ise Malatya'nın 3 bin yılı aşkın tarihinde bazen serhat şehir, bazen de krallıklara başkent olduğunu ifade etti. Malatya’nın tarihi yolların kavşak noktasında bulunduğunu anlatan Beyhan, “Malatya ismi tarihi kadar uzun bir geçmişe sahiptir. İsim olarak Malatya zaman içerisinde küçük imla ve telaffuz farklılıkları göstermiş olsa da kelimenin ana ekseninde bir değişiklik olmadı ve Malatya isim olarak günümüze kadar geldi. Malatya anlam bakımından bu toprakların coğrafyasını, iklimini, bu coğrafyanın sahip olduğu zirai zenginlikleri ifade eder” şeklinde konuştu.
Şehirler asla unutmaz
Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ise, Sempozyumlar ve uzun soluklu tarih çalışmalarının gerçekleri gün ışığına çıkardığını söyledi. Tüfenkci, “Uzun yıllar kendi tarihimize bakışımızı Batı'nın 19. yüzyıldaki Doğu’ya bakış açısı olan 'oryantalizm' biçimlendirmiştir. Ve biz tarihimize bir nebze de olsa o bakış açısıyla bakmaktaydık. Hatta 'sözde aydınlarımız' kendi tarihimize batılılar gibi bakmayı ve yorumlamayı da marifet saymışlardır. Türkiye'de hala bu çarpık zihniyetin etkilerini, bu zihniyete sahip olanları görmek ne yazık ki mümkündür. Bugünkü gibi sempozyumlar ve uzun soluklu tarih çalışmaları gerçekleri gün ışığına çıkartmaktadır. Şehirler asla unutmaz ve şehrin hafızası aslında insanın hafızasıdır. Bu nedenle bu sempozyumu son derece önemli buluyorum” diye konuştu.
Malatya için toplandık
Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da konuşmasında, Büyükşehir Belediyesi olarak Malatya’nın gelişmesi konusunda birçok alanda sosyal kültürel ve akademik alanda çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi. Çakır, “Bu toplantı Malatya’mız için çok önemli bir toplantıdır. Malatya’nın geçmişini, kültürünü ve gelecekte neler yapılması gerektiğini, onlarca sunum ve oturumların yapılacağı önemli bir toplantıdır. Bu tür toplantılar kentin tüm kurumlarına yön vermesi yol göstermesi açısından ayrı bir önem arz etmektedir. Geleceği planlamak iççin bizlere yön ve yol göstermesi açısından da önemlidir” diye konuştu. Konuşmalarının ardından katılımcılara sertifika verildi. Haber-Foto: Süleyman Keskin-A. Vahap Kaygusuz
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.