Malatya'da yıkım ihaleleri Malatyalılara yasak!
6 Şubat depremlerinden etkilenen Malatya'da birçok bina yıkıldı ve ağır hasar aldı. Depremler sonrası kentte hasarlı binaların yıkımı ise sürüyor. Malatyalı yıkım firması sahipleri, YİKOB (Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı) başkanı vali yardımcısının, kendilerine yıkım işlerini vermediğini, Elazığlı, Bingöllü ve Diyarbakırlı hafriyat firmalarına iş verdiğini iddia ettiler. Kendilerine iş verilmediği takdirde bine yakın çalışanın işsiz kalacağını öne süren firmalar, yıkımlara önceliğin Malatya firmalarına tanınmasını talep ettiler.
Malatya'da yıkım ihaleleri Malatyalılara yasak
6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya’da, 6 bin bina yıkıldı ve 35 bin 680 bina ağır hasar aldı. 20 bin 74 ağır hasarlı binanın yıkıldığı kentte bir yandan ağır hasarlı binaların yıkım işlemi sürerken, diğer yandan da kentin yeniden inşa çalışmalar sürüyor. Depremlerde ağır hasar alan Malatya’da yıkım çalışmalarını ve hafriyat işlerinde özellikle şehir dışından gelen firmalara pozitif ayrımcılık yapıldığı Malatyalı firmalara ise YİKOB’un ihale vermediği ileri sürüldü. İddiaya göre, daha önceki vali yardımcısı Malatyalı firmalara diğer illerden gelen firmalarla eşit şartlarda ihale verirken yeni atanan vali yardımcısının Malatyalı firmaları geri plana atarak, Elazığ, Bingöl ve Diyarbakır’dan gelen firmalara öncelik verdiği bu firmaların ise ihaleyi alarak alt firmalara taşeronluk yapma teklifinde bulunuyor.
Malatyalı firmalara öncelik tanınsın
Firma sahipleri, YİKOB’un yeni başkanı vali yardımcısı ile konuştuklarını ancak kendilerine olumsuz cevap verildiğini yıkım ve hafriyat işlerinin Elazığ, Bingöl ve Diyarbakır firmalarına verildiğini ileri sürdüler. Firma sahipleri, “Yeni iş almak için yatırım izlemeye gittiğimizde yeni bir vali yardımcısının geldiği söylendi. Aynı şekilde vali yardımcısının karşısına çıktık ve iş istedik. Yanımızda çalıştırdığımız işçileri, personele çıkarmak istemediğimizi, çalışmak istediğimizi söylediğimizde cevap çok manidar oldu bize. Bu bizi ilgilendiren bir konu değil dedi ve iş vermedi. Biz bu süreci bekledik. ‘Değerlendireceğiz’ dedi. Beklettiler bizi ama iş vermediler. Aradan belli bir süre geçtikten sonra Elazığ, Diyarbakır ve Bingöl menşeli firmalar bizi aramaya başladı. Yüklü miktarda yıkım işi aldıklarını ve alt taşeron olmamızı istediler. Biz de tabii buna tepki gösterdik. Siyasi parti liderleriyle, Malatya'daki milletvekilleriyle il başkanlarıyla görüştük. Lakin bir sonuç alamadık. Bundan sonraki süreçte tabii size başvurduk. Sizin aracılığınızla Malatya'daki idarecilere, mülki amirlere seslenmek istiyoruz. Malatyalı iş adamlarına Malatyalı, hafriyatçılara, üst yapı işi yapanlara Malatyalı olan firmalara öncelik tanıyın. Çünkü yıkılan, yanan sıkıntı çeken Malatya'nın firmaları ve Malatya'nın insanı. Dışarıdan gelen kişiler burada iş yaparsa tekrar memleketine dönüyor. Buraya yatırım yapmıyor. Bunu önceliğinizi alın istiyorum” diye konuştular. Firma sahipleri, kendilerine iş verilmediği takdirde bine yakın personelin işsiz kalacağını ifade ettiler.
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.