Sıkıntılı günlerden geçiyoruz
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ile TİM Başkanı M. Büyükekşi sıkıntılı günlerden geçildiğini belirterek “İhracatçı KOBİ’lere teminatsız kredi” geleceğini açıkladı. Maliye Bakanı Ağbal ise Maliyenin piyasaya para vereceğini bildirdi.
İBRAHİM KAHVECİ
Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) düzenlediği İhracat Zirvesi’nde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ekonomi gazetecileriyle sohbet etti. Söze ilk olarak ev sahibi olarak TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi başladı. Zor günlerden geçildiğini belirten Büyükekşi “Büyümede sıkıntı var, yabancı sermaye, turizm, müteahhitlik hizmetlerinden gelen döviz yeterli olmuyor. Bu sıkıntıyı aşmanın tek yolu ihracattan geçiyor” dedi.
ZİMMET MADDESİ KALKACAK
Büyükekşi’nin ardından Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci devam etti: “Türkiye olağanüstü süreçten geçiyor. Kişi başına milli gelirde 10 bin dolar, ihracatta 145-150 milyar dolarlara (Orta gelir tuzağı) takıldık kaldık. 2-3 yıldır yurtdışında ve yurtiçinde yaşadığımız olağanüstü haller ekonomimizi de etkiledi. Sorunlara karşı çözümün yolu ihracata dayalı büyümeden geçiyor.”
PARA GETİRENE TEK SORU YOK
Ardından da Türkiye’nin avantajlarına değindi: “Özal’ın muhteşem keşfiydi; ihracatla büyüme modeli. Türkiye’nin değerli varlıkları var. Bunları parasal değere dönüştürme adımlarını atıyoruz. Türkiye Varlık Fonu bu alanda önemli iş görecek; ayrıca dünyanın en iddialı yatırım teşvik sistemini faaliyete geçirdik.” Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bankalarla tam anlaşmayı başaramadıklarını ancak bankaların da biraz rahatlatılması gereken konuları olduğunu ifade ederken “Kredi verenlerin zimmet sorumluluğu kaldırılmalı. Çünkü hafif havanın bulanık olduğu dönemlerde sistem reel gerçeklerle hareket etmekte zorlanıyor. Sıkıntı çıkıyor. 2005 yılında getirilmiş bu çağdışı sorumluluğun kaldırılması için istişare ediyoruz” dedi. Zeybekci özellikle ihracatçı KOBİ’lerin kredi sorununda tıkanıklık yaşandığını belirterek, “Eximbank bankaların teminatı ile kredi veriyor, o krediyi herkes verir. Oysa kritik ihracatçı KOBİ’ler 2005’de getirilen cağdışı bu sistem altında eziliyor. Bu maddeyi değiştirmeyi düşünüyoruz. Kritik KOBİ’lerin ihracatına %100 teminatsız kredi imkanı getirilecek. Bu sayede bankaların kredi limiti de artmış olacak. Artık %100 teminatsız ihracat kredisini görebileceksiniz” diye tamamladı.
Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın üzerinde ısrarla durduğu konu ise varlık barışı ve borç yapılandırmasıydı. “57 milyar liralık rekor başvuru aldık” diyen Ağbal, “Bu yapılandırmada ilk iki taksit çok önemli. 30 Kasım’a kadar ilk taksiti yatırmaları gerekir. Bu tarih peşin ödemeler için de son tarih. İkinci taksit de 30 Ocak. Vatandaş 1 ve 2’inci taksidi ödemezse otomatik olarak yapılandırma sisteminden çıkarılacak” ifadelerini kullandı. Varlık barışıyla ilgili de konuşan Bakan Ağbal, uygulamanın 31 Aralık’ta sona ereceğini hatırlattı. Maliye olarak şimdiye dek tüm ağırlığı yeniden yapılandırmaya verdiklerini söyleyen Bakan Ağbal, şöyle devam etti: “25 Aralık’tan sonra tüm enerjimizi buraya ayıracağız. Parasını getirene hiçbir soru sormayacağız. Eurobond için de öyle. Maliye bu bilgilerle inceleme de yapmayacak. Bankalar bu müracatları almak ve kendilerine kolaylık sağlamak zorunda. Bankalar ile ilgili de bir sorumluluk yok. Öyle yedi ceddini sormalarına gerek de yok. Hiçbir soru sormadan gelen parayı almalılar. Bu konudaki tebliğ hazırlıyoruz.”
KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ
Varlık barışıyla ilgili son derece önemli bir bilgiyi de paylaşan Bakan Ağbal, 2018 yılına gönderme yaparak şöyle devam etti: “2018’de ülkeler arası bilgi değişimi başlayacak. Biz de o nedenle bir düzenleme yaptık. Trump da ABD’li şirketlere paralarını getirmeleri çağrısında bulundu. Endonezya da bunu yapıyor. Birçok ülke var şu an bunu yapan. Bu Varlık Barışı vatandaşın köprüden önceki son çıkış noktası. Çünkü 2018’de ülkeler bilgi paylaşımı yapmaya başlayacak. O nedenle bu vergisiz varlık barışına katılmak vatandaşın lehine olacak. Kimsenin endişesi olmasın bu gelen paralar da terör parası falan olamaz. Zaten onlar paralarını gayrimeşru yollarla taşırlar.”
50 BİN TL ZAM GELİR Mİ?
Bakan Ağbal’ın son günlerde en çok muhatap olduğu soru, lüks otomobillere yönelik ÖTV düzenlemesinin ne zaman yapılacağı… “Otomobilde ÖTV’de bir düzenleme yapıyoruz” diyen Ağbal, “ Bakanlar Kurulu kararı ile yapılabilseydi hemen yapardık. Bu kadar spekülasyon da olmazdı. Satışlardaki hareketliliği görüyoruz. Fakat yasa değişmesi gerekiyor. Neymiş otomobiller 50 bin lira zamlanacakmış. Yok böyle bir şey” diye konuştu.
MERKEZ BANKASI DÖVİZ SATIŞ OYUNUNA GELMEMELİ
Dolar kuruyla ilgili görüşlerini de paylaşan Zeybekci, “Kur artışının doğrudan enflasyona, borçlara etkisi şüphesiz var. Pozitif bir şey değil. Maalesef risk almayı seviyoruz. TL geliri olan şirketler döviz kredisi kullanırken hedge mekanizmasını kullansa sıkıntı yaşanmaz. Kısa vadeli borçlara baktığımızda Türkiye’nin döviz kurlarıyla manipüle edilmesinin bir zemini yok. Merkez Bankası’nın bu oyuna girmemesi gerekiyor. Dövize döviz satarak müdahale son derece yanlış. 2014 yılının ocak ayındaki o para satarak dövize müdahale hatasına umarım bir daha düşülmez.
AB’NİN DERDİ DEMOKRASİYSE 16 TEMMUZ’DA NEREDEYDILER?
Avrupa Birliği’yle gerilen ilişkiler de Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin gündemindeydi. “Bizim AB’den vazgeçmemiz asla mümkün değil” diyen Bakan Zeybekci, “Diğer taraftan son dönemde yaşananlar. 16 Temmuz günü neredeydiniz? Biz Türk bakanlar olarak 17-18 Temmuz günü Avrupalı muhataplarımızın sözlerini aradık. Eğer dertleri demokrasi ve insan haklarıysa, 16 Temmuz günü Avrupa’dan Türkiye’ye doğru insan hakları ve demokrasi yürüyüşü yapmış olmaları lazımdı. Ama yine de şunu söyleyeyim; “Avrupa Birliği Türkiye için vazgeçilmez. Ama Türkiye de Avrupa Birliği için vazgeçilmez. Biz muhataplarımızla bu konuları görüşüyoruz. Olumluları masada çoğalttıkça, olumsuzluklara yer kalmayacaktır.”
OTODA TARABYA ÖRNEĞİ
Sadece silindir hacmine göre değil farklı değerlendirmelerle vergilendirme için Bakanlar Kurulu onayına işaret eden Ağbal, “Meclis onayı sonrası, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından da ‘olur’ alındıktan sonra düzenlemeyi ‘hemen’ hayata geçirmeyi planladıklarını söyleyen Ağbal şöyle de bir örnek verdi: “Türkiye’de satılan otomobillerin yüzde 96’sı 1600 cc’nin altında. Sırf düşük vergili olması için Türkiye’ye özel üretimler var. Düşünün 1600 cc’den düşük spor arabalar var. Tarabya’da Boğaz’da yola çıkıyor, herkes ona bakıyor. Benim zavallı yerli otomobilin vergisiyle aynı…”
YABANCI FUTBOLCU CENNETİYİZ, ÇOK RAHATSIZIM
Bakan Nihat Zeybekci’ye, bu hafta sonu oynanacak Fenerbahçe-Galatasaray derbisini de hatırlattık. Futbol konusunu ‘vatandaş Nihat’ olarak yanıt vereceğini söyleyen Zeybekci, yerli-yabancı oyuncu dağılımına dikkat çekti: “Futbol kulüplerimizin yabancı futbolcu cenneti olmalarından rahatsızım. Oyuncular sayılırken kazara Türk futbolcu ismine denk gelmek beni üzüyor. Milli Takımımızın bile vasat noktada olmasının nedeni bence bu. Türk oyunculara yeterince şans tanısak futbolun geleceği çok daha iyi olur. Bunun başlıca sorumlusu 4 büyükler. Bu anlayışı milli de bulmuyorum. Yurtdışında İsviçre’de maç izliyorum, denk geldim. Karşı takımda üç tane Türk var. Oynadığı takım bizim takımlarımızdan biri. Bizim takımda da üç tane Türk oyuncu var.
Kaynak.Karar.com
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.