Kayıt dışı ekonomi ile mücadele yolunda önemli bir değişiklik daha hayata geçiyor. Bir taraftan kayıt dışı ile mücadele ederken bir taraftan da istihdamın artması için çaba gösterdiklerini ifade eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, iş yerinde 10 kişiden fazla istihdam sağlayan şirketlerin maaşları bankaya ödemek zorunda olduğunu belirtti. “Kayıt dışıyla ilgili bu konuda bir adım daha öteye geçebilmek için sayıyı 5’e düşürüyoruz” diye konuşan Bakan Soylu, “İşletmelerde 5 ve üstünde çalışanlar, bundan sonra ücretlerini bankalardan alacaklar. İnşallah karar önümüzdeki birkaç gün içerisinde yayınlanacak ve yürürlüğe girecek” dedi.
249 BİN KİŞİ İŞKUR İLE İŞE GİRDİ
Başbakanlığın,1 Kasım seçimlerinden itibaren hayata geçirdiği çalışmalara ilişkin bilgiler de veren Soylu, “ İŞKUR bu yılın ilk üç ayında yaklaşık 249 bin insanımızı işe yerleştirdi. 1 milyon olarak koyduğumuz hedefin 4’te 1’ini ilk 3 ayda gerçekleştirdiysek çok rahat bir şekilde hedef aşılabilir. Açık iş bu sene 529 bin seviyesinde. Bu da önemli bir rakam” dedi. Soylu, vatandaşa bir söz verdiklerini anımsatarak, şunları kaydetti: “Dedik ki, ‘2016 yılında bundan sonra müracaat eden gençlerimizin, ilk yıl yeni girdikleri işteki çalışma ücretlerini biz karşılayacağız.’ Geçen sene bu rakam 6 aydı. Sözümüzü tuttuk 1 yıla çıkardık. Bu yıl itibariyle yaklaşık 300 ile 325 bin kişiyi, iş başı eğitiminden istifade ettireceğiz. Bu istihdamın ilk kapısıdır. İşe giren gençlerimizin yüzde 70’i ile 75’i bu işlerde daimi olarak kalıyor. Bu Türkiye’nin bütün dünya tarafından takdir edilen önemli programlarından biridir.’’
KIDEM HAZIRLANIYOR
Çalışma ve istihdam hayatının yanı sıra sosyal güvenlik sisteminde de çok önemli adımlar gerçekleştirdiklerini anlatan Soylu, “İlk 3 aylık eylem planı içinde olan 17 ayrı eylemden 16’sını bakanlık olarak tamamladık. Sadece kıdem tazminatı kaldı. Hem hazırlık yapmak hem de istişarelerinin oluşması için bu 3 aylık döneme konulmuştu. Onda da ciddi hazırlıklar yapıyoruz” diye konuştu.
KAMU ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVİ YAPTI
Türkiye’de her şeyin kamudan beklendiği bir dönemin yaşanmadığını belirten Soylu, “Türkiye, kamunun yatırım yapması lazım geldiğinde kamu yatırımı yapmış, ithal ikame yapması lazım geldiğinde ithal ikame yapmış, serbest piyasa ekonomisine geçmesi lazım geldiğinde serbest piyasa ekonomisine geçmiş, dünya ile rekabet gücünün artırılması gerektiğinde rekabet gücünü artırmıştır. Türkiye kendi hayat yolculuğuna böyle bir haritayla devam etme başarısını ve kararlılığını ortaya koymuştur” dedi.
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.