Üreticilere biyoteknik mücadele anlatıldı
Gıda Tarım İl Müdürlüğü tarafından üreticilere yönelik tarımsal zararlılara karşı uygulanması gereken ‘Biyoteknik Mücadele’ konulu toplantı gerçekleştirildi.
Avşar Oteli toplantı salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısına , Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Bayram Murat Asma, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci , Firma yetkilileri, ve üreticiler katıldı.
Bilinçsiz ilaç kullanımı ekolojik dengeyi yok ediyor
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi toplantının açılışında daha önce teknik elemanlara yönelik olarak yapılan bilgilendirme çalışmalarının bu defa da üreticilere yapıldığını hatırlatarak; "Günümüzde tarımsal zararlılara karşı yoğun bir şekilde bilinçsizce kullanılan kimyasal maddeler tüm canlılar arasında var olan ekolojik dengenin giderek bozulmasına neden olmuştur. Ayrıca insan ve çevre sağlığına olan olumsuz etkilerinin ürkütücü boyutlara ulaşmasıyla, yıllarca yoğun bir şekilde uygulanan kültürel önlemlerle, mekanik yöntemlerin yetersiz kalması sonucu zararlılarla mücadelede yeni yöntemlerin araştırılıp uygulamaya aktarılması çalışmaları zorunlu hale gelmiştir. Bu amaçla zararlılarla mücadelede alternatif olarak son yıllarda Biyolojik ve Biyoteknik mücadele yöntemlerinin geliştirilmesi çalışmalarına büyük önem verilmesi sonucunu doğurmuştur" şeklinde konuştu.
Sistemin başarılı olması sürekli kullanım ile sağlanır
Uygulamanın yararlı olması için biyoteknik mücadelenin birkaç yıl üst üste kullanılması gerektiğini söyleyen Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Selahattin Günci şöyle konuştu. "Yapılan yeni çalışmaların sonucunda, kayısı alanlarında ana zararlı konumunda olan şeftali güvesinin mücadelesinde ilaç kullanılmadan, zararlıyı baskı altına almak için son yıllarda çiftleşmeyi engelleyici (İsonet A) isimli feromon yayıcılar kullanılmaya başlanmıştır. Çiftleşmeyi engelleme tekniği, dişi böceklerin çiftleşme çağrısı olarak salgıladığı feromonun yapay olarak üretilip yayıcılarla belirli bir alana dağıtılması sonucu yoğun bir koku bulutu oluşturulması ve böylelikle erkeklerin dişilere çiftleşme amacıyla ulaşmasının engellenmesi olarak tanımlanabilir. Bu yöntemin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için toplam alanın en az 40- 50 dekar olması ve aynı alanda her yıl üst üste uygulanması başarıyı artırmada önemli faktördür."
Konuşmaların ardından firma yetkilileri Dr. Türkan Koçlu ve İlker Sarıtaş tarafından sunum eşliğinde üreticilere bilgiler verdi.
Haber Merkezi
Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!
BUNLARA DA BAKABİLİRSİNİZ
- 0SEVDİM
- 0ALKIŞ
- 0KOMİK
- 0İNANILMAZ
- 0ÜZGÜN
- 0KIZGIN
Yorum Yazın
E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişdir.